miercuri, 24 februarie 2010

Happy Dragobete Day

A trecut Valentines Day, putem spune sărbătoare mondială a iubirii. Ne-am gândit, am visat sau poate chiar am vizitat destinaţii la fel de mondiale în care să petrecem această zi.
Acum ne putem concentra pe o sărbătoare la fel de importantă dar locală, şi anume Dragobetele sau Dragobete Day.
Am făcut un sondaj de opinie în rândul prietenilor mei mereu îndrăgostiţi pentru a afla destinaţiile la fel de locale în care ar zbura pentru această sărbătoare.
Înainte de a dezvăluii rezultatul acesti ampul demers jurnalistic hai să aflăm câte ceva despre sărbătoare în sine.
Dragobete for dummies
În primul rând trebuie să ştim că Dragobelete se sărbătoreşte pe 24 februarie. Numele de Dragobete este asociat unui personaj din mitologia populară românească: „ patron al dragostei şi bunei dispoziţii pe plaiurile româneşti”, un omolog al lui Cupidon pe plaiurile noastre. Legenda spune că acesta este fiul Babei Dochia. După alte păreri el este un protector al păsărilor, fiind o sărbătoare strâns legată de fertilitate, fecunditate şi de renaşterea naturii. Aceasta sărbătoare marca revigorarea naturii şi nu numai, ci şi a omului care, cu această ocazi se primenea. Se pare că, în această perioadă, păsările, vegetaţia dar şi oamenii se puneau în acord cu natura, era o nuntă a naturii, însemnând renaşterea acesteia, retrezirea la viaţă, ceea ce este şi semnificaţia centrala a sărbătorii.
Dragobetele hoinar
Aşa cum am spus mai sus mi-am luat prietenii la întrebări şi i-am pus să îmi spună care este destinaţia lor ideală pentru Dragobete. În urma răspunsurilor primate am reuşit să întocmesc o listă cu cinci destinaţii:
1. Sibiel
Satul Sibiel se află aşezat pe râul Sibielului,
adăpostit de poalele Munţilor Cindrelului,
la 23 de km distanţă de oraşul Sibiu, în Zona
Etnografica Marginimea Sibiului. Este o zona
încărcată de tradiţie şi cultură. Aici se
pot vizita cetăţile medievale din judetul Sibiu:
Cisnadioara, Slimnic, ruinele
cetătii dacice de la Tilisca.
Muzeul de icoane pe sticlă Zosim Oancea, realizat în anul 1969 din donaţii publice este cel mai mare muzeu de icoane pe sticlă din Europa. Urcand 5 km din Sibiel în munte pe albia muntelui, se poate vizita mânăstirea numită Chilii ce datează tot de la începutul secolului al XVIII-a. Tot unice sunt şi gospodăriile ţărăneşti care la această dată sunt populate cu oameni în vârstă care se ocupă cu creşterea bovinelor, oilor, animalelor de curte, pasari, ceea înseamna produse alimentare 100% naturale.
2. Sibiu
Pentru că suntem în această zonă nu putem ignora Sibiul,
mica noastă Vienă. Aflat în apropierea Munţilor Făgăraş
(cca. 20 km), a Munţilor Cindrel (cca. 12 km) şi a Munţilor Lotrului
(cca. 15 km). Aici nu aveţi cum să rataţi centrul istoric, unul dintre cele mai bine păstrate locaţii istorice din ţară. Multe din zidurile şi sistemele de fortificaţii sunt menţinute într-o stare foarte bună. În Sibiu se găsesc muzee care cuprind colecţii de artă, pictură, arte decorative, antropologie, istorie, arheologie, istoria tehnologiei şi ştiinţe naturale. După o infuzie atât de puternică de cultură se poate să simţiţ nevoia unei drumetii. Oraşul se află aproape de Munţii Făgăraşului – o destinaţie importantă pentru drumeţii – şi de staţiunea Păltiniş – o destinaţie pentru sporturile de iarnă. În zonă sunt multe, de asemenea, biserici fortificate construite de coloniştii saşi.


3. Maramureş
Pentru cei care vor să fie în mijlocul acţiunii nu există
destinaţie mai potrivită decât Maramureşul.
Întreaga regiune a Maramureşului este un “muzeu
deschis”, cunoscută pentru stilul de viaţă neschimbat
şi pentru satele şi bisericile din lemn bine păstrate.
Probabil că este una din cele mai bine cunoscute regiuni
ale României – dar nu foarte mult vizitată. Bisericile
din Lemn din Maramureş sunt exemple remarcabile
de arhitectura ortodoxă foarte bine conservată cu
influenţe ortodoxe si gotice. Oamenii din Maramureş,
moroşenii, sunt foarte ospitalieri, întotdeauna gata să-şi
primească vizitatorii în casele lor, să ofere un pahar de
horincă. Ospitalitatea lor este faimoasă, aşa cum e şi
plăcerea de a socializa cu prietenii, dar şi cu vizitatorii.
Acest fapt face din Maramureş un loc uşor şi interesant de vizitat, pe lângă faptul că oamenii şi-au păstrat tradiţiile poate mai bine decât orice altă comunitate de români, încă purtând costumul popular.

4. Munţii Apuseni
O altă destinaţie încărcată de tradiţii şi obiceiuri păstrate peste ani este cea a Munţilor Apuseni.
Delimitaţi la nord de Râul Barcău, la sud de râul Mureş, la vest de Dealurile şi Câmpia de Vest, iar la est de Depresiunea Colinară a Transilvaniei Munţii Apuseni găzduiesc peste 400 de peşteri.
Locuitorii acestei zone, moţii,
sunt renumiţi pentru obiectele din lemn pentru uz gospodăresc, pe care continuă să le confecţioneze de generaţii.. Încă se mai pot vizita asemenea ateliere artizanale la Patrahaitesti, unde, dacă sunteţi curiosi, puteti auzi şi renumitele tulnice sau buciume. Pe lângă relieful carstic variat (Cetatile Ponorului, Padis, Groapa Ruginoiasa, Poarta lui Ionele, Ghetarul de la Scarisoara, Focul Viu etc.) un punct de interes îl reprezintă Muzeul aurului de la Brad, unde există o bogată colecţie de pepite, dar şi de unelte tradiţionale pentru extragerea aurului, îndeletnicire ce dateaza de peste 2000 ani.

5. Bucureşti
Cu toate că toţi cei intervievaţi au ales destinaţii cât se poate de îndepărtate de Bucureşti, cu scopul precis de a scăpa, măcar pentru o zi sau două, de agitaţia metropolei noastre, capitala
rămâne o varintă realistă şi cît se poate de agreată de unii oameni.
Bucreştiul ştie să petreacă lucru ce îi recomadă apariţia în topul nostru. Pentru o mică infuzie de cultura şi tradiţie vă recomand târgul de la Muzeul Satului, care anul asta are loc pe data de 21 Februarie şi vă oferă ocazia să cumpăraţi ceva unic petru partenerul de viaţă. Dacă nu aţi găsit nimic pe placul vostru puteţi să treceti o fugă şi la Bazarul de Dragobete, care are loc la Ceianăria Serendipty. După ce cadoul a fost cumpărat şi infuzia de tradiţie neceră s-a bifat pe 24 (ziua oficială a dragobeteli) se poate petrece. Bucureştiul oferă o gamă largă şi variată de culburi, restaurante, puburi din care pot alege şi cei mai pretenţioşi îndrăgostiţi.

Oriunde aţi alege să mergeţi pentru a vă sărbătorii nu uitaţi că destinaţia nu este la fel de importantă ca persoana lânga care călătoriţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu